JUBILEUSZ 70-lecia Koła Łowieckiego “DARZ BÓR” w Gminie Boniewo
Koło Łowieckie nr 108 „ Darzbór” z Włocławka świętowało w niedzielę 1 października br. jubileusz siedemdziesięciolecia istnienia. Uroczystości zainaugurowano Mszą Świętą dziękczynną w kościele w Osieczu Małym, w której uczestniczyły rodziny, zaproszeni goście, poczty sztandarowe okolicznych kół łowieckich, sympatycy i przyjaciele oraz mieszkańcy Gminy Boniewo. Mszę celebrowali księża: Proboszcz Parafii Boniewo ks. prałat mgr lic. Mirosław Michalak, ks. kapelan prof. Wojciech Frątczak, duszpasterz myśliwych i leśników.
Po mszy św. wszyscy uczestnicy uroczystości udali się do parku w Osieczu Wielkim celem uczestnictwa w poświęceniu kapliczki św. Huberta, którego dokonał ks. kapelan prof. Wojciech Frątczak, który jest członkiem koła nr 108.
Następnie za zasługi dla Łowiectwa Kujawsko-Dobrzyńskiego wręczono medale, które na wniosek Zarządu koła nr 108 nadała Okręgowa Kapituła Odznaczeń Łowieckich następującym osobom: Markowi Klimkiewiczowi wójtowi Gminy Boniewo, Romanowi Torzewskiemu kierownikowi działu Instrumentów Rynku Pracy w PUP we Włocławku, Ewie Grochowinie dyrektor Szkoły Podstawowej w Boniewie, Barbarze Urbańskiej i Elżbiecie Wożniak nauczycielom Szkoły Podstawowej w Boniewie.
W ostatnim czasie uprawnienia łowieckie zdobyły 4 osoby: Piotr Czernielewski, Mateusz Łukaszewski, Konrad Rupczak, Kamil Serdyński- złożyli oni uroczyste ślubowanie.
Nie zabrakło podczas uroczystości części artystycznej, którą przygotowali uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Boniewie.
Następnie przybyli goście złożyli gratulacje, podziękowania za współpracę i życzenia. Z okazji zacnego jubileuszu i wieńczącego uroczystość poświęcenia kapliczki św. Huberta popłynęły gratulacje i słowa najwyższego uznania za 70-letnią działalność. Sekretarz gminy Anna Kozłowska i skarbnik Aleksandra Wożniak wręczyły w podziękowaniu członkom zarządu bukiet kwiatów.
Uczestnicy spotkania po części oficjalnej wzięli udział w biesiadzie myśliwskiej, podczas której można było skosztować grochówki i dziczyzny przygotowanej w ziołach przez członków koła z Chodcza.