Marszałek namawia do jedzenia gęsi
Szanowni Państwo!
Zbliża się Narodowe Święto Niepodległości – święto, które w naszym regionie, na Kujawach i Pomorzu, od czterech lat staramy się spędzać publicznie i radośnie, całymi rodzinami uczestnicząc nie tylko w patriotycznych uroczystościach, ale też w dorocznych piknikach i wspólnie z bliskimi zasiadając do uroczyście nakrytego stołu.
Powoli, ale systematycznie, dorabiamy się też własnej, smakowitej tradycji związanej z tym najważniejszym narodowym świętem. Wybraliśmy gęś, bo po pierwsze dobrze zakorzeniona w kuchni staropolskiej, a poza tym znakomita w smaku i dobrze nadaje się do wspólnego, rodzinnego przygotowywania świątecznego posiłku. Warto też pamiętać, że to właśnie nasz region słynie z najlepszych pod względem smaku i właściwości odżywczych gatunków gęsi, w tym przede wszystkim białej kołudzkiej. Dzięki zakorzenionym w naszej kulturze kulinariom obchodzimy Narodowe Święto Niepodległości nie tylko uroczyście, ale też radośnie i ciepło, rodzinnie i domowo.
Życząc Państwu szczęśliwego, dobrze spędzonego Narodowego Święta Niepodległości, zapraszam jednocześnie do udziału w naszej dorocznej kampanii „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku, ze względu na honorowy patronat małżonki prezydenta RP Anny Komorowskiej, ma ona wymiar szczególny i sporo akcentów ogólnopolskich.
Piotr Całbecki
Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego